Belarusvodka

  Par degvīnu
О водке##Par degvīnu##About vodka

DEGVĪNS mūsdienu izpratnē  ir stiprs, alkoholisks dzēriens, kuru iegūst, sajaucot rektificētu etilspirtu ar speciāli sagatavotu (attīrītu) ūdeni. Galvenās degvīna izejvielas ir spirts un ūdens.
SPIRTS ir gaistošs, viegli uzliesmojošs un ļoti reibinošs šķidrums. 
Spirta ķīmiskā formula ir C₂H₅OH
Rektificēts etilspirts ir etanols, kas iegūts jēlspirta vai neapstrādāta norūgušas brāgas destilācijas (destilēšanas) rezultātā.
Spirta izgatavošanas process ir garš un sarežģīts, tā mērķis ir iegūt gala produktu ar viszemāko piemaisījumu saturu. Degvīna izgatavošanai Baltkrievijas uzņēmumos izmanto spirtu "Lux", kas ir viens no "tīrākajiem" spirta veidiem. Spirtu izgatavo no valstī audzētiem  augstas kvalitātes miežu graudiem. 
Spirta kvalitāti apstiprina Baltkrievijas uzņēmumu speciālisti, veicot  spirta fiziski- ķīmisko testēšanu ar sarežģītām hromatogrāfijas metodēm un degustāciju. 
Ūdenim, kurš tiek izmantots degvīna ražošanā, jābūt dzidram, bezkrāsainam, bez jebkādas garšas un smaržas, tam jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.
Baltkrievijas uzņēmumi izmanto ūdeni no savām artēziskajām akām, kurām veikta daudzpakāpju attīrīšana, noņemot visas daļiņas un organiskos piemaisījumus. Ūdeni papildus mīkstina un dziļi attīra ar apgrieztās osmozes metodi. Sajaucot spirtu ar ūdeni, iegūstam t.s. šķirošanu, kura ir izstrādājumu ražošanas starpprodukts. Tikai pēc apstrādes ar apsorbentu degvīns iegūst tam raksturīgu garšu un aromātu.
Mūsdienu pasaulē ir dažādi starpprodukta apstrādāšanas materiāli un veidi, bet viens no labākajiem šķirošanas apstrādes veidiem uzskatama apstrāde ar aktīvo ogli.
Aktīvā ogle ir porains apsorbējošs materiāls ar lielu, augsti attīstītu virsmu, kas ļauj lielā daudzumā adsorbēt piemaisījumu no starpprodukta, iegūstot augstas kvalitātes produktu. Viena no pozitīvajām īpašībām apstrādē ar ogli ir tas, ka degvīna attīrīšanas procesā degvīnā aromātisko esteru veidā veidojas neliels "noderīgu piemaisījumu" daudzums, kas dod tam īpašu garšu un smaržu. 
Katrs produkts ir atšķirīgs, un katram ir sava īpašā degvīna garša. Tādejādi  degvīns ir dzēriens, kurš praktiski sastāv tikai no ūdens un etanola, un kuram piemīt atšķaidītiem spirtu šķīdumiem raksturīga īpaša, saldena piegarša.